Apartmanınıza Merkezi Uydu Anten Sistemimi Yaptıracaksınız?
Yeni çıkan kanuna göre 2014 itibarı ile binalarda çanak kirliliğine son verilerek Merkezi Anten Sistemi yaptırmak zorunluluğu getirilmiştir bilginize.
Bugün apartmanlarımız için tv sistemleri uydu antenden başka seçenek yok denebilir, apartmanımıza tv sistemi yaptırmadan önce belli bilgilere sahip olmakta fayda vardır bunu düşünerek elimden geldiğinde anlaşılır bir şekilde sizleri bilgilendirmeye çalışacağım umarım başarılı olurum.
Öncelikle apartmanımıza hangi tv sistemi yaptıracağımıza karar verelim bu seçeneklerden biri KABLO TV bu sistem her yerde yoktur ve aylık ücret ödemek gerekir, ikinci seçenek ise TiViBU buda yüksek hızlı internet gerekiyor her yerde yok ve şuan sağlık çalışmadığını söylerler ayrıca aylık ücret ödemek gerekir, üçüncü son seçenek ise ÇANAK ANTEN bu seçeneklerin içinde en doğru ve en sorunsuz en bol seçenekli daha önemlisi apartmanda kesinlikle zorla çanak isteyen olacak çünkü biri D-Smart isteyecek, bir diğer Digiturk isteyecek işte herkese cevap verebilecek tek sistem UYDU ANTEN bende uydu anten hakkında bilmeniz gerekenleri anlatmaya çalışacağım.
Apartmanımıza kaç çanaklı sistem yapacağımızı beliyoruz, aşağıda resimde gösterdiğim üç çanak sistemi tüm apartman sakinlerinin ihtiyacını karşılayacak bir sistemdir.
Türksat 2A/3A 42° Doğu bu uydunda tüm Türk kanalları mevcuttur zorunlu seçilmesi gereken bir uydudur.
Ayrıca D-Smart'a abone olacaklar bu uydudan kanallarını izleyecekler.
Eutelsat HotBird 13° Doğu bu uyduda karışık bir çok ülkenin kanalları mevcuttur, yabancı kanal ihtiyaçlar bu uydudan karşılanabilir, eğer apartmanda mutabık kalındığında bu uydu yerine
Astra 1KR/1L/1M/2C 19.2° Doğu tercih edilebilir çanak çapları her iki uydu için de aynıdır.
Eutelsat 7A 7.0° Doğu bu uydu digitürk abone olan veya abone olacak daire sakinleri için gereklidir.
Daire sakinlerinden şuan Digiturk kullanmayan olsa dahi daha sonra biri abone olduğunda çanak kurdurmak zorunda kalacak bu her üye olacak daire sakini için ayrı bir çanak kurulacak demektir, çanak kirliliğini önlemek için merkezi uydu sistemi yaparken böyle bir çanak kirliliğe izin vermemek için bu çanak sisteme ilave edilmedir.
Bu üç çanaklı sistem kurulduğunda daire sakinleri ister şifresiz kanalları seyredebilir, ister D-Smart abonesi olsun d-smart yayınları seyredebilir, ister Digiturk abonesi olsun digiturk yayınları seyredebilir, ister yabancı kanalları seyredebilir, yani bu sistem ile herkesin ihtiyacı karşılanmış olur.
Seyredeceğimiz uyduları seçtik şimdi bu sisteme apartmanımız için ilave edeceğimiz bir şey var mı? Sisteme kamera ilave edebiliriz (isteğe bağlı) apartmanımızın konumu ve durumuna göre kamera sayısı değişebilir örnek vermek gerekirse kapı önüne apartmana kimlerin girip çıktığını görmek için, diğer seçenek ise apartman içi olabilir apartman durumuna göre değişebilir, diğer üçüncü seçenek ise apartmana ait otopark varsa otopark için olabilir.
Kamera sayısı istenilen sayıda olabilir kısıtlama yoktur.
Eğer kamera görüntüleri kaydetmek isterseniz DVR cihaz kullanmanız gerekir, DVR cihazları 4,8,16,24,32 ve 64 kamera girişli olarak mevcutlar, DVR'lara konulacak HDD boyutuna göre o kadar geriye dönme imkanı sağlar.
Eğer kamera görüntüleri kaydetmek istemiyorsanız her kamera için bir modülatör ile uydu sistemine ilave edilir ve televizyondan izleyebilirsiniz, birden fazla kamera olduğunda her kamera için ayrı kanaldan sinyal gönderilir ve televizyonda her kamera için bir kanal ayarlanır.
Eğer kamera görüntüleri kaydetmek için DVR alınacak ise kamera sayısına göre DVR seçilir kamera görüntüleri DVR'a girilir bölünmüş ekranda her karede bir kamera görüntüsü olan bölünmüş ekran çıkışı modülatör ile sisteme ilave edilir ve televizyonda kamera için bir kanal ayarlanır bölünmüş ekranın her karesinde bir kamera görüntüsü canlı olarak seyredilir.
Eğer sistemimize kamera sistemini de eklersek dairede yani televizyonda ayrıştırıcı gerekiyor, ayrıştırıcı nedir?
Ayrıştırıcı tek kablo üzerinden gönderilen hem uydu yayınını hem de kamera yayınını ayırmak için gereklidir.
Bu sat priz eğer anten kablosu priz kasasının içinden çıkıyorsa sat priz kullanılması gerekmektedir.
Bu sat prizden iki çıkış vardır SAT çıkış yeri uydu alıcı Receiver için kullanılacak uydu yayınlarını seyretmek içindir.
TV çıkışı ise kamera yayınını televizyondan seyretmek için direk televizyona bağlanacak ve kamera yayınlarını izlemek için kullanılacak.
Bu Diplexer aynı sat priz görevini görür ancak kullanım alanı açıkta seyyar giden kablo üzerinde kullanılması içindir.
Eğer anten kablosu televizyona seyyar dışarıdan geliyorsa uydu ile kamera yayını ayırmak için kullanılabilir.
IN/OUT girişi sistemden gelen kablonun girişidir.
SAT çıkış yeri uydu alıcı Receiver için kullanılacak uydu yayınları seyretmek içindir.
TV çıkışı ise kamera yayınını televizyondan seyretmek için direk televizyona bağlanacak ve kamera yayınlarını izlemek için kullanılacak.
Abone sayısı belirlerken şunu unutmayalım uydu anten sistemden gelen kablo kesinlikle bölünmez bir çok kişi dairesi için bir abone alır sonra ben içerde bölerim odalara dağıtırım diye düşünür bunun olmadığını ya da olmayacağını öğrendiğinde sistem kurulumu artık bitmiştir evine başka bir daha abone hattı alması mümkün olmaz bu yüzden anten kablosunun bölünmediğini bilerek daire sakininin evinde kaç televizyon izleyeceğini belirlemesi gerekir ve ona göre evine abone sayısı belirlemesi gerekir, apartman yöneticileri her daire sahibine sorarak kaç abone istediğini öğrenilerek apartman için toplam abone sayısı olarak Merkezi Uydu Anten Sistem Fiyat teklifi araştırılmadır. Örnek 10 daireli bir apartmanda herkes 4 abone istediğinde bu apartman için 40 abone için Merkezi Uydu Anten Sistem Fiyat teklifi araştırılmadır. En çok burada yanlış yapılıyor bu yüzden en dikkat edilmesi gereken budur.
Son olarak sistem kurulumu şu şekildedir.
Çatıda veya uygun bir yere anten direklerinin sallanmayacağı şekilde antenlerin kurulumu yapılır.
Multiswitch monte edilecek yer antenlere yakın elektriğin olduğu rutubetli olmayan ve yağmur almayan hatta bir pano içine Multiswitchlerin monte edilmesi çok daha iyi olur.
Multiswitchlerden dairelere her abone için bir kablo çekilir, kablo tesisatı apartmanın isteği doğrultusunda havalandırmdan veya merdivenden kanal içine alınarak tesisatı yapılır.
Artık evimize uydu yayını gelmiştir eğer varsa kamera yayını da gelmiştir uydu alıcılarımıza kablolarımızı bağlayarak tv kanalları izleyebiliriz.
Burada apartman yöneticilerin dikkat etmeleri gereken şunlardır, antenler sallanmayacak şekilde olmalıdır, f konnektorlerin vidalı yerine sıkmalı olması tavsiye edilir, Multiswitchlere kablo bağlantıları gergin olmamalıdır rahat serbest olmalıdır, daireye giden kabloların en az RG 6 U4 olması tavsiye edilir ve yaralı veya ekli olmamalıdır. Bunlara dikkat edilirse sisteminiz sağlam kurulmuş demektir.